Klasse ZZzwaar Proef 38

  1. Britney de Jong met Fleedwood RR 68,93%

“Britney is een hele aangename amazone die met heel veel gevoel rijdt. Je kunt zien dat ze begrijpt wat ze aan het doen is. Ze zit mooi in het paard en ze speelt mooi in op wat er gebeurd met haar paard.

Als hij wat van het achterbeen afkomt dan corrigeert ze dat netjes. Je kunt zien dat ze inmiddels al heel veel ervaring heeft met proeven rijden. Je kon wel zien dat het de tweede proef was want de scherpte was er soms af. Hij kwam nog wat achter het been of dook wat naar voren, waardoor het beeld soms zwaarmoedig was. Het is kwalitatief een heel goed paard.

Als jurylid vind ik het fijn dat er interactie is met rijders die de jury opzoeken. Dat mag van mij veel meer gebeuren, want wij schrijven heel veel dingen op. Wij zitten er niet als instructeur, maar wij kunnen dingen meegeven aan de ruiter, die ze met hun instructeur kunnen bespreken.

  1. Nicolien de Haas met Fairplay E 66,86%

Nicolien kwam binnen en je zag gelijk een heel mooi sympathiek beeld. Ze reed hem mooi voor zich uit. Een hele mooie sympathiek rustig inwerkende  amazone en dat streelt altijd mijn oog. Iemand die gevoel voor rijden heeft en naar de hand rijdt. Let op de afwerking heb ik er bij gezet. In de proef had ze wat slordige fouten zoals niet ronde voltes en een schouder binnenwaarts niet op de AC lijn en slingerend en ook de inzet van een pirouette.

  1. Justine Mudde met Genetic black 66,43%

Je ziet bij Justine de professionaliteit en dat is heel prettig. Ze was ontzettend goed aan het rijden. Ik had het gevoel dat het een groen paard is voor de ring en dus weinig ringervaring. Ze corrigeerde hem een paar keer wat ik absoluut niet afkeur, maar wat we natuurlijk wel punten. Dus dan een 3 voor pirouette en een 4 voor de serie, want het paard bouwde heel veel spanning op vooral in de galop. Dat corrigeerde Justine heel goed, maar dat kost punten. Een super combinatie wat nog meer ringervaring moet opdoen.

Dit drietal laat zien dat ze begrijpen wat ze aan het doen zijn. Dit drietal zijn meiden die dik naar de 70% kunnen lopen.

Algemeen advies is: zorg voor een goede basis, tact, ritme, regelmaat, los over de rug, naar de hand toe en draai het niet om. We willen een paard zien wat naar de hand gereden wordt. Het hoeft niet super op het achterheen, maar zorg dat je van achter naar voren rijdt en niet andersom.

Bij Justine scoorden we precies dezelfde score, terwijl we echt op een verschillende lijn zitten. Bijvoorbeeld de schouder binnenwaarts of voltes zien we vanuit een verschillende hoek. En we beoordelen wat we zien. We hebben mooi positief kunnen jureren.”

Klasse ZZzwaar Proef 37

                                                                                                      %           C           H

1

Justine Mudde

Genetic black

69,57

69,57

69,57

           

2

Britney De Jong

Fleetwood RR

65,79

66

65,57

           

3

Nicolien De Haas

Fairplay E

62,93

62,14

63,71

           

“De absolute uitschieter was Justine Mudde. Die was echt aan het paardrijden. De eerste drie ga je weer terugzien in de Lichte Tour. Die kunnen daar mee. Die paarden worden echt gereden en dat is een verademing om te zie ook. Daar worden wij blij van. En we scoren exact dezelfde punten. Af en toe mag er nog iets meer halslengte zijn. Ze heeft goed over de rug gereden en aan elkaar en ze bleef met haar been naar de hand toerijden; echt onderscheidend. Haar paard heeft goede bewegingen en goeie gangen. Die van Britney was een heel sympathiek paard en heel sympathiek en vriendelijk gereden.”

YR/P-MT/P-ZT/P, proef GP-20/YR-GP-18K

1

Marieke Van der Putten

Her Majesty TF RS2

GP-20

74,4

72,94

75,87

             

2

Sander Marijnissen

Dsm Cool 2 Johnson

GP-20

70,71

70

71,41

             

 

“Wat Marieke laat zien is gewoon mooi en simpel en het is net of ze niks doet. Een verademing toen ze de baan in kwam en echt de hoeken doorrijden en de proef afwerken. Voor de appuyementen hebben we twee keer een 8 gegeven; zo mooi gelijkmatig gedragen en scharend en beide kanten tegelijk. Elke pas van haar met heel veel souplesse en lichaamsgebruik.

Sander had net iets minder afdruk, maar reed heel gelijkmatig met iets minder expressie. Hij reed fijn over de rug en daarin heeft hij progressie gemaakt. Fijn om te zien.”

Lichte Tour /P, proef PSG-18K

 

1

Cynthia Eggenkamp

Zandberg

PSG-18K

65

65,59

64,41

             

2

Liesbeth Geven

Iago

PSG-18K

64,04

63,82

64,27

             

3

Robbin Broekman

Quando

PSG-18K

62,13

65,44

58,82

             

 “Cynthia rijdt een geweldig stoere vos, maar de keertwending ging helemaal achteruit en hij draaide om en was dus niet correct aan de hulp. Ook een  pirouette ging niet goed, dus twee grote fouten. Ze heeft wel heel gedurfd gereden en het is een talentvol paard. De afwerking kan vloeiender.

Liesbeth heeft een prachtig zwart paard en zij heeft vriendelijk gereden en toonde een mooi beeld met drie goeie gangen. Het paard lijkt nog groen en dus moet zij hem nog moet helpen en is zijn balans soms even kwijt. Ook mag hij iets constanter in de aanleuning zijn. Hij is nog een beetje zoekerig, maar dus een vriendelijk beeld en geen grote fouten.

Bij Robbin hadden we een groot scoreverschil wat we ook met Robbin hebben besproken. Dit was niet in het drafgedeelte, maar in de galop wel. In de series had ze geen telfout, maar deze werd wel erg scheef gereden en dan geven we daar verschillende punten voor. We kijken ook vanuit verschillende posities. Het is wel een heel spectaculair paard met veel go en een goeie draf en dikke 8-en voor de verruimingen. We zagen wel een beetje spanning, wat in de uitgestrekte stap zich uitte met links meer overstappen als rechts en dus net niet lekker door het lijf. Zoals genoemd was er in de galop te weinig controle en ze mag de hoeken meer rijden. Het commentaar was wel veel hetzelfde. Gemiddeld komt het op een reële score uit.

Lichte Tour /P, proef INT-1-20

1

Justine Mudde

Easy Rider

INT-1-20

70,74

71,77

69,71

             

2

Diana Van de Bovenkamp

Evita Ronia

INT-1-20

67,72

68,68

66,77

             

3

Jet De Geer

Babette

INT-1-20

64,12

64,71

63,53

             

 “Justine heeft heel gedurfd gereden. Haar paard liep heel mooi en bergop en voorgesteld in mooie harmonie. De draf ziet er mooi uit en in de galop zou er nog meer tempocontrole mogen zijn. De galop is nog ietsjes te veel naar voren. Ze rijdt goeie pirouettes en wat ook opviel: geen fouten en goed afgewerkt. Ze zit er netjes op en vriendelijk. En toen het paard even afgeleid was dan rijdt ze er wel aan maar op een goeie correcte manier. Ze toont een mooie vloeiende tempocontrole in de gehele proef en zit als ruiter mooi stil en geeft subtiele hulpen.
Diana rijdt exact hetzelfde. Ze laat ook een heel vriendelijk beeld zien met veel controle. Eén pirouette was onjuist en dat kost punten want die tellen dubbel. Ze zit heel stil en rijdt vriendelijk in mooie harmonie, maar met minder afdruk en minder gedurfd en iets behoudend.

Jet had een constant drafgedeelte, maar de galop was wat hectisch.”