Jury-informatie SUBTOP wedstrijd 21 december 2019

Met mooie prestaties van de Voornruiters Britney de Jong, Ingrid Gerritsen, Christianne Goes, Jeroen Bakker en Justine Mudde!

Zz-zwaar proef 37 verreden in de grote rijhal

Jury: Mevrouw Drohm en de heer Bax

Prijswinnaars:

 1. Fransje Van der Meer met Histaria (United) 69.143%

Fransje liet een heel fijn beeld zien; heel constant met een hele fijne draftour en een hele save galoptour. Het mag misschien nog iets krachtiger in het galopdeel, maar hij bleef goed over de rug lopen. We zagen een ‘happy atlete’! Ze reed heel makkelijk en sympathiek en is een verdiende winnaar. 

 1. Yessin Rahmouni met Impress Taonga (Vitalis Capriool) 65.429%

Yessin vergalloppeerde het letterlijk in de laatste lijn en dat zijn hele dure fouten. Deels was dit ook onervarenheid van het paard. Yessin liet een heel goed galopgedeelte zien met veel bergop en kracht. In het drafgedeelte moet hij uitkijken dat hij voldoende vanuit het achterbeen over de rug blijft gaan. Het paard doet veel voor en het voorbeen heeft heel veel expressie, maar het achterbeen blijft daar een beetje bij achter en mag meer aansluiten. Daardoor is het beeld wel spectaculair maar ook minder harmonieus. De appuyementen zagen er goed uit, maar in de uitgestrekte draf was hij ‘disconnected over the back’. Hij mag dus mooier over de rug blijven.

 1. Justine Mudde met Genetic black (Jazz) 63.429

Justine liet een sympathiek beeld zien met haar paard, wat af en toe beetje kort in de hals bleef. Bij het galopgedeelte bleef hij een klein beetje hoog in de croupe. Ze was save in de wissels maar haar paard mag iets meer het bekken kantelen en iets meer het gewicht overnemen op het achterbeen. 

 1. Jeroen Bakker met Florestan (United) 62.357%

Zijn paard bleef iets kort in de hals en mag iets fraaier naar boven. Hij heeft een mooi silhouet en een mooie houding en maakt weinig fouten. In de galop blijft hij iets hoog in de croupe.

 

 

Zz zwaar proef 38

Jury: De heer Trommelen en de heer Verwer

Prijswinnaars:

 

 1. Fransje Van der Meer met Histaria (United) 70.857%

Fransje liet een mooie constante proef zien en we konden mooie punten kwijt. Een onderdeel start ze en dan rijdt ze ook door tot het einde. Ze heeft heel degelijk, ongedwongen en makkelijk gereden. Harmonie stond bij haar hoog in het vaandel en bij heel veel harmonie kunnen de punten omhoog.

 1. Yessin Raghmouni met Impress Taonga (Vitalis Capriool) 68.071%
  Yessin is als beroepsruiter heel bedreven en heeft een paard met heel veel kwaliteit. De afwerking en harmonie was iets minder. Hij heeft ook wel slordig gereden door bijvoorbeeld bij de verkeerde letter aan te springen. Zijn paard heeft een geweldig voorbeen maar komt dan van achteren onvoldoende mee. Ook kan hij een onderdeel netter afrijden en niet halverwege stoppen.
 2. Jeroen Bakker met Florestan (United) 65%

Zijn paard mist een stukje verzameling en mag iets meer op achterbeen blijven. Proefmatig rijdt hij heel exact, maar hij mist een beetje de power. 

 1. Ex aequo Britney de Jong met Fleetwood RR (Zizi Top) 65%

Hele mooie combinatie, maar de balans mag nog iets beter. Hij ging een klein beetje van links naar rechts, waardoor de balans in het gedrang komt. In galop mag hij meer sprong behouden, maar het totaalbeeld is heel prettig om naar te kijken!

 

Zware Tour, Junioren en Young Riders

 1. Robin Heiden met Gasmonkey, JUN, 67.879%

Robin was een grote uitschieter. Haar zit en houding is fantastisch en ze rijdt echt van onderdeel naar onderdeel. De wissels mogen iets meer naar voren, maar we zagen een hele mooie draftour.  De kleine rommeltjes in de galop moeten er nog uit, maar ze heeft een paard met drie hele goeie basisgangen wat ook scoort in de stap. Het hele beeld is internationaal en als ze vanaf het begin kan doorrijden komt ze ruim aan de 70% en is ze een toekomstig team kandidaat!

 

Zware Tour, Grand Prix

1 en 2 werd Anouk Noordman met Zeronica (Talos) en Atze (Astor)

Anouk reed beide paarden met heel veel afdruk in de passage en piaffe tour en zij was de enige die de proef foutloos kon rijden met mooie afdruk en overgangen. Met het iets meer op lengte rijden kan de score nog omhoog. 

3 werd Shanda De Boer met Eastend’s Allstar (Tuschinski)

Zij reed de passage en piaffe wat minder sterk maar reed mooie en goed verdeelde pirouettes. 

 

Lichte Tour,  Prix Sint Georges

Jury de heer Berends en de heer Groen

 

“Wat zitten jullie als jury mooi op één lijn”, was een reactie van publiek en deelnemers. “En dat is zo leuk”, reageerde de jury. “Daar doen wij het voor in deze sport. Dan gaan wij echt tevreden naar huis. Terwijl we de proeven allebei vanuit een ander punt bekijken. De mensen waren enthousiast en kwamen ook naar ons toe. Zij waren; ook al was het soms negatief, wel blij met het commentaar”.  

 

Prijswinnaars:

 1. Petra Van Esch met Fifty Fifty (Florencio) 67.794%

Zij pakte de winst omdat zij net iets harmonieuzer reed. Petra reed van onderdeel naar onderdeel en was net iets constanter en stabieler. Het is een mooie combinatie met een fijne aanleuning, maar haar paard mag soms achter nog iets aantrekken. Dus iets meer impuls en iets meer opgericht en naar boven en ‘de berg op’ zeg maar.

 1. Britney de Jong met Caramba (Tuschinski) 67.5%

Door spanning was haar paard nog iets te kort in de hals. Dan krult hij zich op en houdt hij z’n mond iets open en dat kost punten. Britney scoorde bij sommige onderdelen toch hoger omdat zij er achter meer aan reed. In de galop liet ze iets liggen. Het moet allemaal nog wat vloeiender en er moet aan geschaafd worden. En er kan nog meer power uit komen, maar die power moet vloeiender en meer omgezet naar gedragenheid en dan gaat ze dik over die 70% grens heen! Britney was zelf blij met de beoordeling.

 1. Ingrid Gerritsen met Giovanni R (Houston) 64.632%

Ingrid stelde haar paard netjes voor en heeft een hele mooie zit, maar er zijn nog verbeterpuntjes. Hij moet nog wat meer kracht ontwikkelen en de galop komt nog wat groen over en ook de afwerking mag beter.

 1. Robbin Broekman met Quando (Quasar de Charry) 64.191%

Dit paard is echt heel goed over de benen, maar drukt de rug weg en komt dan net over de teugel. In de galop laat ze nog wel steken vallen door spanning. In de bovenlijn moet hij nog wat aansterken. Hij moet meer zijn hals gaan dragen vanuit het schoft. Ze rijdt nog maar kort en was zeer tevreden over de uitslag. Ze moet nog fine-tunen maar is een hele mooie combinatie en we gaan nog meer van haar horen!

 1. Christianne Goes met Accountancy Bellissimo (Florencio) 64.191%

Zij reed een correcte proef, maar laat punten liggen door de afwerking en spanning. Ook dit paard mag iets meer over de rug blijven maar is wel een goed paard.

 

Intermediair 1

 1. Justine Mudde met Easy Rider (Sorento) 63.897

Zij reed een correcte proef. Over de benen heel erg goed, maar we zagen wat problemen in de lengte buiging.

 1. Chris Epskamp met Wubels Zw (Rubels) 63.529%

Hij stelde zijn paard netjes voor, maar mag meer bergop en gedragen rijden en losser over de rug. In het beenwerk is hij soms hectisch en gehaast.