1 december is het weer zo ver: Veteranenspringen bij De Voornruiters! Wat maakt deze springwedstrijd voor veertigplussers zo bijzonder? We vroegen het aan drie fanatieke deelnemers: Harry Jansen, Ina van Drie en Frido de Vries.

 

Ina van Drie, 54 jaar jong, neemt deel aan deze wedstrijd met het paard Bussetaire. Ina: “De ontspanning en de sfeer van de wedstrijden trekken mij. De veteranen gunnen elkaar de overwinning en na afloop is het altijd gezellig met elkaar”. Frido de Vries (43 jaar, doet mee met DiAngelo) herkent dat ook: “Iedereen doet mee om een lekker parcourtje te rijden, het gaat niet zozeer om dat lintje of de beker. Hoewel, als een veteraan eenmaal de ring in is, gaat het er bloedfanatiek aan toe! Dan is het dood of de gladiolen en wordt er vol gas voor gaan!”. Harry Jansen, omschrijft zijn leeftijd subtiel als ‘rond de 70’ en rijdt het paard Rigo, vult aan: “Het is wel een echte wedstrijd, het gaat ergens om. Niet gewoon een oefenparcoursje, maar wel een relaxte sfeer en weinig stress bij een Veteranenwedstrijd.” Kortom: gezelligheid, ontspanning en een stel fanatieke ruiters die met plezier een rondje springen.

  Ina tijdens de derby in Putten.

Op de vraag of ze nog iets mee willen geven aan het publiek of aanstormend ruitertalent, vertelt Ina: “Als ik terug kijk, is toch de herinnering aan de gezelligheid het meest blijven hangen. En natuurlijk het rijden zelf, vaak bedenk ik me dan ‘wat heb ik toch een fijn paard”. Harry: “Ik hoop dat er veel publiek komt, daar wordt het alleen maar leuker van. En als je zo lang mogelijk van de paardensport wil genieten heb ik een eenvoudige tip: kwestie van doorgaan en de lol erin houden!” Frido begint te lachen op die vraag en zegt “Als je zo lang mogelijk wil volhouden moet je veel varieëren. Ga crossen! Ik heb mijn eigen paard als veulen gekocht en er inmiddels al 10 jaar plezier van door er van alles mee te bleven. Dat maakt het ook een mooie sport.”

 

Ina sluit het interview af met de opmerking “Blijf plezier houden in het rijden en de band met het paard!” En dat is iets wat uit alle drie de gesprekken blijkt: plezier houden, jezelf niet al te serieus nemen en een beetje goed kunnen opschieten met je paard duurt het langst.

  Frido met DiAngelo bij De Voornruiters.

 

En ik? Ik sluit m’n laptop af om mijn paard uit het land te vissen. Ik denk dat ik Frido’s tip opvolg en vandaag naar buiten ga. Vind m’n paard leuk en ik heb net gehoord dat als ik rond m’n 70e nog wil springen, dan is de lol erin houden van belang.

 

Komen jullie ook om Frido, Harry en Ina in actie te zijn? Zaterdag 1 december, vanaf ongeveer 18:30uur start het Veteranenspringen, de gezelligste wedstrijd van het jaar. En als jouw favoriete veteraan foutloos rond is gegaan, doen we daarna samen een drankje. Proost!