Afgelopen zaterdag werd er bij De Voornruiters dressuur gereden tot op het hoogste niveau. Er kwamen vele bekende ruiters, waaronder ook Voornruiters, aan de start. Deze wedstrijd telde mee als selectie voor het indoor kampioenschap in maart 2019. De hoogste score van de dag was voor Joyce Heutink. Zij reed Gaudi Vita naar maar liefst 76,250%.

Dinja van Liere en Jill Huijbregts

 

Juryinformatie M.T.M. Drohm en J. Van der Harst: 

ZZ-zwaar rubriek

De top 5 was in de ZZ-zwaar een goeie kopgroep. Daaronder zakte het niveau snel rond en onder de 60%. Jeroen Okkema en Dinja van Liere werden met beiden 69% ex aequo 1e, waarbij opgemerkt kan worden dat Jeroen iets kort in de hals en meer bergop mag rijden in de draf en dat Dinja soms wat verzameling mistte en haastiger over kwam. We schrijven altijd veel op de protocollen want dat verdienen de ruiters.

Toch is deze wedstrijd ook een selectie voor het Nederlands Kampioenschap. In de groep vanaf de 6e plaats (18 deelnemers) waren veel aanleunings-issues en liepen paarden te kort in de hals of te diep. Dit vraagt basisafrichting en gewoon goed paardrijden. Soms waren hier ook groenachtige paarden met potentie maar foutjes. Het paard op eigen benen laten lopen hebben we het meest gemist. Er wordt teveel gestuurd en getrokken en daardoor vastgehouden.

Een ruiter met potentie is Esmee van Gijtenbeek met Hot Chocolate. Dit is een jong paard wat in het galopwerk nog te groen is met nog echt veel fouten, maar ze lieten een heel aansprekend drafgedeelte zien.  

Grand Prix rubriek

Een 1e en 2e plaats was er voor Jill Huijbregts. Ze begint vooruitgang te boeken in het rijden. Dit zien we in het sneller zijn van het achterbeen en het meer gedragen krijgen. Eerst liet ze meer brave proeven zien en nu zien we proeven die flitsender zijn en meer uitdrukking en expressie. Op technische onderdelen zoals de dubbel tellende onderdelen zoals pirouettes scoort ze heel goed.

Potentie zagen we bij Anouk Noordman met Zeronica: een heel goed paard met een goeie passage piaffe tour. Eigenlijk de beste qua afdruk en gelijkmatigheid.

 

Prix St.George rubriek

 Juryinformatie D.J. De Haas en A.M. Hansen:

Winnaar Joyce Heuitink stak er met kop en schouders bovenuit. Ze reed met zoveel bravoure en expressie en zo mooi van achteren uit, alsof ze wilde zeggen: wat wil je nog meer!

De nummer 2 Jeanine Nieuwenhuis was ook een hele goeie. Ze rijdt mooi bergop en met expressie, maar haar paard zou iets meer halslengte mogen hebben en in de galop iets meer balans. Haar paard loopt met veel afdruk en kwaliteit.

Rosina Hoopman toonde een heel mooi silhouet; een heel mooi neusje voor de loodlijn en gedurfd gereden. Ze reed een foutloze professionele gecontroleerde proef met een mooie balans. We zijn erg onder de indruk.

Danielle Heijkoop was nog een beetje wiebelig, maar je ziet dat het in zit en het komt wel goed. Nu heeft ze net niet constant genoeg gereden en haar paard mist nog kracht. Het is een super mooi paard en mooi afgericht maar heeft dus nog tijd nodig.

Lotje Schoots kan heel netjes en een super proef rijden. Haar paard mist activiteit in de achterhand voor meer expressie en wordt aan de voorkant net wat onrustig in de aanleuning.

Aniek de Laat toonde kwaliteit met het mooi naar de hand toe en op lengte rijden en mooie wissels. Haar paard mist nog wat kracht om op het achterbeen te dragen en daarom klikte ze. Zeer harmonieus en vriendelijke gereden, maar door ons verschillend gewaardeerd. In een gesprek vroeg Aniek naar de achtergronden van deze verschillen en dit hebben we kunnen uitleggen. We waarderen ook dat dit recht op de man af wordt gevraagd zodat er onderling begrip en respect is. Ook wij zijn ambitieus en door het er met elkaar over te hebben leer je er van!

Er waren echt talenten die punten lieten liggen. Neelke van Kollenburg reed sympathiek en vriendelijk in de hand en die harmonie willen we zien.

Kirsten Brouwer heeft een supergaaf paard maar deze was te gespannen en ze kon niet aan rijden toekomen. Dit is nog maar pas haar 3e wedstrijd en we punten wat je ziet. Een paard met heel veel power!

 

Kijk hier voor de volledige uitslagen.

Onze volgende subtop wedstrijd met o.a. selectie voor Jumping Amsterdam is op 7 december. We hopen jullie dan allemaal weer te zien!