Subtop 19 november 2022 bij de Voornruiters Utrecht en wat de jury deelde:

Hieronder wat de jury deelde bij het bespreken de verschillende rubrieken:

Ring 2, 1e proef rubriek ZZ-zwaar info van de juryleden van Beusekom en van Stam – Scheerman

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Adelinde Cornelissen

Luqiedo

Aqiedo

74,143

2

Kaylee Gouda

Don Riccio

Don Romantic

63,786

3

Karin Ter Meulen - Boer

Jules A

Davino V.O.D.

62,714

4

Sarah Zentjens

I.p.s. Worelja

Krack C

62,714

5

Amina Thompson

Florestan

United

62,5

 

Algemeen kunnen we over deze rubriek zeggen dat de mensen netter op de letter moeten rijden. Bijvoorbeeld de appuyementen naar H komen uit bij S. Bij het zijwaarts voorwaarts rijden wordt er teveel zijwaard gereden en dus te weinig parallel. Een wissel op C is op C en niet 3 meter daarvoor of daarna. Let bij de series op de verdeling! Dus daar laten veel ruiters de punten liggen! Ook willen we graag meer kanteling van het bekken zien en meer horizontaal evenwicht.

De overgang van ZZ-licht naar ZZ-zwaar is ook een grote overgang. Dan wordt de gedragenheid, aanleuning en het correct rijden van proef op de letter veel belangrijker en de instructie heeft hier taak in. Soms zien we teveel stang en moet meer van de hand af worden gereden; dus meer gedragen. Soms zien we meer ‘sturen’ dan dragen en daardoor zwaarder op de hand. Soms zijn ruiters ook zo gefocust dat ze niet goed blijven ademhalen en niet goed kunnen ontspannen in de proef. Soms zijn de paarden teveel verzameld en houdt de ruiter het paard juist tegen. Bij pirouettes moet je met 3 of 4 sprongen om zijn, maar dan zie ik liever 5 en behoud van balans en ritme en gedragenheid in plaats van het teveel omzetten.

Adelinde Cornelissen: Zij rijdt een supergoed paard, maar we zien nog compromis bij de verruimingen. Ze mag meer schakelen laten zien en kan dan sky-high. Adelinde rijdt gecontroleerd en zeer correct. Ze is disciplinair; ook voor zichzelf. Zij zit ontzettend mooi; bijna voor een 10. Bij wissels zit ze kaarsrecht en hartstikke stil en ook de benen bewegen niet. Een harmonieus geheel.

Kaylee Gouda: Don Riccio is een groot stoer en goed paard. Het schakelen mag overtuigender en ze mag meer genieten onderweg. Ze lijkt er druk op te leggen. Haar paard mag iets scherper aan de hulp zijn. Aan het einde van de diagonaal kon hij het een enkele keer niet volhouden, dus meer tot de letters rijden.

Karin ter Meulen – Boer: Ook dit is een goed stoer paard. Karin rijdt correct, maar mag minder op de stang rijden en meer genieten.

Sarah Zentjens: Haar scoorden we verschillend. We zien dat dit een normaal paardje is wat wel zijn stinkende best doet en goed naar de ruiter luistert.  Hij kan mooier in de oprichting, maar liet een prima proef zien met correcte oefeningen, goeie activiteiten en impuls.  

Amina Thompson: Een goed paard qua houding en gangwerk met veel potentie voor een hogere klasse.

Uitslag ring 1, 2e proef:

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Adelinde Cornelissen

Luqiedo

Aqiedo

71,643

2

Karin Ter Meulen - Boer

Jules A

Davino V.O.D.

61,714

3

Isabelle Harbers

Ocean Royal

Charmeur

61

4

Bianca Kofman

Amaretto

Krack C

61

 

Ring 1, info van de juryleden de Graaff en Leonhardt – Glimmerveen

Rubriek Prix Sint George

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Hans Bernoski

Kaptain Jack V.O.D.

Giovanni

66,25

2

Mirelle Van Kemenade - Witlox

Full Color

Vivaldi

65,294

 

Mirelle Van Kemenade - Witlox

Jupiler

Cachet L

65,294

 

Hans Bernoski: Een fijn paard met een mooi front, maar hij mag meer losser door het lijf. Hans weet weet hoe hij de punten moet halen. We zien routine en ervaring en daardoor rijdt hij vaak naar een 7.  

Mireille Van Kemenade-Witlox: We zien dat ze er lekker aan rijdt. Met beide paarden reed ze gemiddeld precies dezelfde punten en dat is wel bijzonder. Algemeen mag bij haar de aanleuning smakelijker dus nageeflijker en losser en dat is jammer.

Rubriek Inter 1

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Kimberly Pap

Floris

Ampère

68,603

2

Ellen van Arendonk

Incredible

Desperado

66,618

 

Kimberley Pap: Een paard met een mooi front en van nature een mooie zelfhouding. Ze reed redelijk foutloos met een mooie pirouette en mooie series. Dit paard is elastischer dan de andere paarden in deze rubriek en rijdt daarom makkelijker over de benen en we zien bij haar een mooie lengtebuiging. Echt mooi.

Ellen van Arendonk: We zagen een mooie zelfhouding, recht gerichtheid en stil in de aanleuning.

2 en 3 zaten dicht bij elkaar.  Alexandra Maksakove reed met Aimee reed dus net niet in de prijzen met een percentage van 66,25%. Ze toonde een smakelijk mooi beeld. Bij de diagonaal kwam ze uit bij de R in plaats van de M en we zagen een appuyement voor de hoefslag. We zagen mooie wissels en ze reed lekker energiek.

 

Informatie van de juryleden Boomaars en Drohm

Rubriek Inter 2

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Anouk Ivits

Iris

Lord Leatherdale

68,971

2

Kimberly Pap

Just A Dream

Dream Boy

67,794

3

Laurens Van Lieren

Imposant

Everdale

65,294

4

Jos Hogendoorn

Convalaria

Valdez

65,074

 

Jeanine Nekeman

Game boy Sth

Andretti

65,074

Anouk Ivits rijdt een fantastisch paard met veel power en go. We zien lossigheid en heel veel aanleg voor het zware werk zoals piaffe en passage. Helaas had ze twee grote storingen anders gaat ze over de 70%. De merrie heeft een hele goede stap en is een compleet paard.

Kimberley Pap: Een correcte proef met een vrij goed galopgedeelte. Ze nag nog constanter bergop rijden met meer souplesse in totaliteit, maar heeft haar paard correct voorgesteld.

Laurens Van Lieren: Een heel indrukwekkend en groot paard met drie goeie gangen. De hele proef moet nog meer uitgebalanceerd worden. Het is allemaal nog te groen en hij moet nog teveel worden geholpen. We zien wel dat Laurens twee paarden heeft met potentieel!

 

Rubriek Grand Prix

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Geert-Jan Raateland

VMF Chardonnay

Westpoint

70,38

2

Yessin Rahmouni

All at Once

Ampère

69,293

3

Laurens Van Lieren

Dutch Design

Vivaldi

68,859

4

Emmelie Scholtens

Glory Days

Jazz

68,043

 

Geert-Jan Raateland: Hij toonde een hele constante proef zonder fouten met een aansprekende piaffe met heel veel kwaliteit. Hij reed heel stabiel en net en heel vriendelijk.

Yessin Rahmouni: Een paard met expressie, maar graag zien we meer afdruk van de grond. Voor de piaffe scoort hij goede cijfers, maar tijdens de proef zien we ‘hakkeltjes’ wat de score beïnvloed. Het is een heel aansprekend paard met veel vermogen en go wat hij correct voorstelt.

Laurens van Lieren: We zien een heel constant aansprekend beeld op Grand Prix niveau, maar naar einde van proef toe verloor hij kracht in het achterbeen. Daardoor zagen we met name in wisselseries te weinig voor dit niveau en moet hij er teveel aan doen. Hij moet dus ontwikkelen in balans en kracht. Hij wordt door Laurens professioneel, handig en correct voorgesteld. Bijvoorbeeld de zigzag was goed opzij, maar mist nog wat draagkracht voor een 8.

Emmelie Scholtens: Zij is een professionele amazone die goed kan rijden. Ze begon sterk, maar dit paard werd verder in de proef steeds meer gespannen en daardoor korter, waardoor hij achter de teugel ging lopen en dat willen we niet zien. Daardoor zakten de punten en had dit invloed op de harmonie. Op de AC lijn in piaffe kon hij de energie niet naar voren weg laten vloeien, waardoor de achterbenen meer gingen kruisen. Ze had dus een goed eerste deel van de proef en prima draf appuyementen en die tellen dubbel.

En er was veel deelname in de zware tour. Normaal is het rond de 5 deelnemers en nu konden we duidelijk de vergelijking maken. We horen ook dat hier rijden populair is ivm de mooie accommodatie en wij worden ook altijd heel gastvrij ontvangen en dat mag ook wel gezegd worden!