De Sjiem, Olympisch Kampioen op de Spelen in Sydney met Jeroen Dubbeldam, is op 33-jarige leeftijd na een prachtige carrière en een fijn pensioen overleden. Wat veel mensen wel weten is dat zijn sportcarrière begon bij Familie van Vulpen, de familie die al decennia lang nauw betrokken is bij De Voornruiters.

Haram

Het hengstveulen werd in 1989 geboren onder de naam Haram uit de merrie Chief (Wathamin XX x Compromis). Zijn fokker W.J. Boerkamp uit Olst koos als vader Aram (v. Nimmerdor). Als veulen verkocht meneer Boerkamp hem aan de familie Steendijk uit Olst. Dat het paard veel talent leek te hebben werd ontdekt door Gijs van Vulpen. Gijs vond dat er altijd een schimmel op stal hoorde te staan en kocht het paard als 3-jarige. Bij de eerste sprongen die Gijs en Ria van Vulpen zagen was nog niet direct veel talent te zien. Wel liet hij veel lenigheid zien, genoeg reden om hem toch te kopen. In Vleuten kreeg hij de naam De Sjiem, oftewel ‘de schimmel’. Een verbastering van het Duitse woord voor schimmel. Dat hij talent had bleek later. De jongste dochter van Gijs en Ria, Anne van Vulpen, werd zijn eerste amazone. Zij reed De Sjiem zijn eerste parcoursen rond. Wel was al snel duidelijk dat hij een bijzonder karakter had, niet altijd de makkelijkste. Op stal had hij de bijnaam ‘De Vader’ en keek hij rond alsof alles van hem was. Ondanks zijn speciale karakter behaalde Anne met De Sjiem veel succes, als 6-jarige liep hij nationaal in het Z springen.

De Sjiem krijgt een nieuwe eigenaar

Al gauw bleek er veel interesse te zijn in de witte ruin. Een Amerikaanse amazone probeerde de ruin uit, maar zij was direct enthousiast. Uiteindelijk werd Meneer Holtkamp uit Enschede, destijds schoonvader van Jeroen Dubbeldam, eigenaar en Jeroen zijn ruiter. De combinatie kende een moeilijke start. De Sjiem wilde graag in zijn waarde gelaten worden, maar voor het grotere werk moest hij toch echt meer gehoorzamen. Er werd hulp ingeroepen van Gert van den Hof. Hij ontdekte de juiste manier om De Sjiem voor Jeroen te laten werken.

Sportprestatie

Het eerste grote kampioenschap van De Sjiem op 1.60 niveau was in Rome in 1998. Er werd met het team een mooie 5e plaats behaald. Tevens werd hij dat jaar reserve Kampioen van Nederland in Hoofddorp. De eerste medaille werd behaald in 1999. Op de Europese Kampioenschappen in Hickstead werd met het team een bronzen plak binnengehaald. In de jaren daarna werden meerdere prijzen binnengesleept op Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen. Ook werd in 2001 de Grote Prijs van Aken veroverd. 

Olympisch jaar 2000

Het jaar 2000 staat in teken van de Olympische Spelen in Sydney, Australie. Na geselecteerd te zijn voor het team van Oranje en een goede reis gingen de ruiters van Nederland als eerste van start in de Landenwedstrijd. Uiteindelijk eindigden de Oranjemannen op de 5e plaats. Een goed begin van de Spelen; op naar de individuele strijd waarin Jeroen en De Sjiem nog kans maakten op een goede klassering.

De Sjiem Olympisch Kampioen

De familie van Vulpen leeft tijdens de Spelen enorm mee. Oudste dochter Marijke is zelf in Sydney en heeft alles live kunnen zien. Midden in de nacht wordt door de andere leden van het gezin gekeken naar alle omlopen die De Sjiem springt. Enorme ontlading volgt als De Sjiem na een fenomenale finale Olympisch kampioen wordt. Bij thuiskomst wordt er door Jeroen Dubbeldam een feest georganiseerd ter ere van de medaille. Deze wordt door Jeroen bij Gijs omgehangen bij aankomst op dat feest. De Sjiem wordt door Jeroen nog op vele wedstrijden uitgebracht tot hij in 2005 afscheid neemt van zijn wedstrijdcarrière. Anne van Vulpen heeft, toen hij eenmaal met pensioen was, De Sjiem nog gereden in de weide van Stal de Sjiem. Dit moment is prachtig vastgelegd en deze foto hangt als eerbetoon en aandenken in de kantine van De Voornruiters.

Wij wensen Jeroen Dubbeldam en de familie van Vulpen sterkte met het verlies van De Sjiem en hopen dat jullie terugkijken op prachtige herinneringen aan dit speciale paard.

De Voornruiters