Juryinformatie SUBTOP dressuur Voornruiters Utrecht zaterdag 20 november 2021 van de verschillende rubrieken met foto's van prijswinnaars.

 

Rubriek ZZ Zwaar proef 37

 1. Tess Verkade met Benneton (v. Cirtango) met 65.714%

Zij staat bovenaan met een goed paard en heeft netjes gereden. De verzameling en aanleuning is goed en de oefeningen waren weinig op aan te merken. Te verbeteren zijn nog kleine dingen zoals het halthouden en achterwaards, maar ze maakt geen hele grote fouten. We kennen de ruiters niet, maar zij kan zo over.

 1. Martijn Schilt met Houdini (v. Conteur) met 65,214%

Hij rijdt een goed paard, wat goed draaft. In de uitgestrekte gangen en het verruimen was hij iets loperig en vlug en iets gehaast. De pirouettes wilde hij klein rijden en daardoor verloor hij sprong. Hij liet mooie drafonderdelen zien met een mooie zigzag.

 1. Denise Zeinstra met Fiorucci DS (v.Voice) 65%

Ze begon heel goed in de draf en in de galop mag ze nog iets meer voorwaards rijden. De onderdelen zijn goed bevestigd.

Jiske van Doorn – Van de Bovenkamp ging goed in draf, maar we zagen nog wat onrust in de aanleuning, maar een mooi beeld en goede zit.

Bij de groep onderaan is het totaalbeeld niet goed, bijvoorbeeld niet goed op het achterbeen en dus een te hoog kruis en fouten in de series of pirouettes. De basis mag dus beter; dus meer op het achterbeen en verzamelen. Sommigen gaan ook te snel over. Algemeen kan ook strakker op de letters worden gereden.

 

Rubriek ZZ Zwaar proef 38

 1. Joyce van Schaick met Isidor Sp (v. Johnson) 66,786%

Ze reed knap, maar moest er ook hard aan werken. Ze begeleidde haar paard wel goed, want hij heeft wel de neiging om te duiken. Het is een talentvol paard en ze rijdt vakkundig goed. Haar paard is nog wat groener en wil dus wat duiken, maar ze vult goed aan van achteren. De rechtgerichtheid was goed.

 1. Denise Zeinstra met Fiorucci DS (v. Voice) 65,214%

Een fijn paard met mogelijkheden. Het paard was de ruiter soms voor en hielp haar. Een paard met veel ruimte en bewegingsmogelijkheden.

 1. Tess Verkade met Benetton (v. Citango) 62,857%

Een paard met een mooi front, maar in de galop willen we iets meer souplesse en buiging in het achterbeen  zien. Ze mag hem iets meer over de rug rijden.

Jiske van Doorn- Van de Bovenkamp liet een mooi beeld zien bij binnenkomst, maar het mag meer gedragen en sluiten van achteren en meer van de hand gereden. Hij kantelde het hoofd ook wel. Zijn oefeningen zijn wel bevestigd, maar bijvoorbeeld de lengtebuiging kan nog verbeteren.

We zagen wel dat meer hun proef niet goed kenden. Dat wordt dan een -2 op het protocol en meestal bellen we.  En we proberen altijd opbouwende informatie te geven op het protocol, maar soms zou het ook beter zijn dat mensen door hun omgeving wordt geadviseerd nog even te wachten om over te gaan. Dus het over de rug rijden en onafhankelijk zitten is in de subtop echt belangrijk. En ‘leer de proef’ zouden we ook willen zeggen! Joyce rijdt de proef uit haar hoofd en dat zie je terug in de proef, want dan kun je beter voorbereiden.

Rubriek Prix St. George

 1. Desiree Bambacht met Hephaistos (v. Spielberg) 64,265%

Ze reed de 1e keer Inter. Een braaf paard wat netjes de oefeningen deed. Ze mag iets meer bergop rijden, maar ze reed een foutloze proef.

 1. Joyce van Schaick met Jack (v.Bon Bravour) 63,75%

Een fijn paard met kwaliteit, maar een iets onrustige aanleuning. Ze bleef wel mooi in balans en die aanleuning beoordeelden we verschillend.

 1. Yomini Pitambersingh met Hutipia STH (v. Rousseau) 63,603%

Ook daarin verschilden we over de beoordeling van de getoonde spanning en aanleuning. Ze had kwalitatief een goed paard Ze had naast lage punten ook hoge punten.

 1. Jacco Doornwaard met It’s Easy (v. Everdale) 63,088%

Hektisch en kort in de hals zagen we op momenten. Hij werkte onderdelen netjes af en had zijn paard onder controle, maar dus iets meer lengte geven.

4..Anne Hoogenboom met Izi Vita (v. Apache) 63,088%

Ze reed een hele degelijke draf en de series kunnen verbeteren. Daarin maakte ze nog foutjes.

6..Anne van de Weerd met Goliath (v.Johnson) 62,941%

De aanleuning mag verbeteren en de draf mag meer impuls hebben. De galop was fijn.

Rubriek Inter 1

 1. Susan Van Dongen mer Festo (v.Sandreo) 68,971%

Een foutloze proef met een hele mooie pirouette. In galop mag de halslengte nog iets meer. We zagen een hele constante vloeiende draf en een fijn beeld. Een paard met drie goeie gangen.

De 1e en 2e prijs deden niet veel voor elkaar onder.

 1. Charlotte Daniels met Daantje (v. Zenon) 67,206%

Een schimmel met veel impuls en hele mooie grote wissels en ze reed er lekker aan. Ze liet een harmonieus beeld zien.  

 

Rubriek Inter 2

 1. Nikita Raijmakers met Emotion (v. Decor Delatio) 66,029%

Dit paard liep goed ‘aan elkaar’ en voldeed aan het gevraagde niveau. De draf was oké en soms mocht de aanleuning stiller. Een nette combinatie en een goed paard; gesloten, over de rug en aan elkaar en dus een mooi beeld.

 1. Myrthe Wedda met Diamond Geezer (v. Diamond Hit) 65,074%

Heel vriendelijk en correct gereden. Had net iets meer expressie mogen hebben en iets meer afdruk. Een mooie combinatie en een fijn paard en netjes voorgesteld. Als je zo’n combinatie in de baan krijgt dan geniet je van de souplesse en de makkelijkheid en ze zit er netjes op. De overgangen naar de piaffe en de passage waren gewoontjes, maar wel heel netjes en correct met een stille aanleuning.

 1. Elise Kettner met Romando (v. Romanov) 61,985%

Fijn paard, maar af en toe achter de loodlijn gereden. En vaak wat kort in de hals, dus mag meer halslengte tonen. Dat duiken vertroebelde het beeld wat, want over de benen is hij wel expressief.

 

Rubriek Grand Prix

 1. Mirelle Van Kemenade – Witlox met Siebenstein (v. Sir Donnerhall L) 71,25%

Mirelle was de uitschieter en daar werden we happy van. Een heel goed paard met een heel goed achterbeengebruik, maar hij mag soms iets meer over de rug zijn. In de piaffe en passage mag hij het voorbeen iets meer heffen. Achter is hij heel erg hoog en vooraan minder en daardoor is de balans net niet helemaal fijn. Daarin kan ze nog net iets verbeteren richting een 8.

 1. Joyce van Rooijen – Heuitink met Gaudi vita (v. Apache) 66,728%

Mocht meer en correcter aan de loodlijn zijn. Af en toe wordt ie korter in de hals en dan mag hij vrijer zijn aan de voorkant en de aanleuning. De piaffe en passage was soms iets twijfelachtig en mag het ritme en de afdruk constanter houden. De afwerking en controle mag beter. De eerste pirouette was met weinig balans; de tweede was veel beter.

 1. Jennifer Harnett met Eximio (v. Zircon) 64,728%

Aansprekend paardje. Een Spaans type met een zware hals. Goed over de benen. De stap was zuiver en lekker actief. De uitgestrekte draf was prima. De series waren goed en heel mooi recht. Een leuke combinatie.