Hieronder een samenvatting van wat de juryleden in de verschillende rubrieken van de SUBTOP wedstrijd bij de Voornruiters op zaterdag 16 oktober 2021 vertelden.

Seth Boschman werd winnaar in de Prix St George en verdiende daarmee het ticket naar Jumping Amsterdam!

Rubriek ZZ zwaar

Proef 1

 1. Miranda Pakvis met Just Magic (v. Ferdeaux)                      68%
 2. Dikkie Evertsen–Boers met Zed (v. Amsterdam)                 63,071%
 3. Denise Zeinstra met Fioruccci DS (v. Voice)                       62,643%

Proef 2

 1. Miranda Pakvis met Just Magic (v. Ferdeaux)     66,929%
 2. Tess Verkade met Bennetton (v. Citango)       62,429%
 3. Martijn Schilt met Houdini (v. Contour)            60,643%

Miranda Pakvis was in beide proeven een duidelijke winnaar en stak er ruim bovenuit. Een veelbelovend paard en netjes voorgesteld. Ze liet een mooie harmonieuze proef met veel gedragenheid zien. Veel kwaliteit en een goed paard. Ze liet mooie gesloten doorgesprongen pirouettes zien en daardoor kon je zien dat het geheel goed klopte. De kwaliteit van de wissels was goed en het zag er makkelijk uit en dus vanzelfsprekend. In het begin van de proef vond haar paard het nog wat spannend, dus net voor de proef en na het belletjes heeft ze dit weer onder controle en dan komt ze binnen voor een 8. Een paard met 3 goede gangen en ook houding en zit verdient een 8. Van die proef hebben we genoten.

De wissels waren bij veel anderen een breekpunt. Het gros rijdt de paarden te weinig over de rug en dus weinig ruggebruik. Daarbij kan de aanleuning algemeen nog beter omdat veel fouten daar vandaan komen.

Dikkie Evertsen-Boers

1e proef. Graag zien we toch nog wat meer activiteit en meer impuls en daarbij een evenredige buiging. Ze mag het achterbeen meer activeren, waardoor je meer gedragenheid kunt krijgen. Het is een massaal aansprekend paard wat meer over de rug mag lopen met een stillere aanleuning.

2e proef.  Het geheel mag met meer impuls en actiever en meer activiteit en buiging. Misschien was hij in de tweede proef iets moe. Werk ook aan je onafhankelijke zit.

Algemeen is de stap van de paarden de afgelopen jaren echt verbeterd. Een fokresultaat, maar ook een resultaat van het rijden.

Denise Zeinstra

1e proef. De stap heeft aandacht nodig qua tact en losser in de bovenlijn. Het mag nog wat constanter en smakelijker. De draf had een veertje maar het paard werd wel een beetje vastgehouden in de hand. Ze reed heel netjes. De galop mag meer worden gesprongen en dus meer toestaan van de handen.

2e proef. Ze had waarschijnlijk last van de bloemen. Haar paard was wat hoog en drukt er zich dan uit. Door spanning werd haar paar ook een beetje loperige en over de hand heen.

Tess Verkade heeft de 1e proef niet gereden. Ze heeft een talentvol paard. Het geheel mag iets meer over de rug worden gereden en iets meer lossigheid in het totaalbeeld, maar het is wel een fijn paard. Miranda was verder in de africhting en vanzelfsprekender en Tess had nog wat afstemmingsfoutjes en misschien wat spanning.

Bij Martijn Schilt was veel verschil tussen de juryleden en dit bespreken we dan ook. Hij oogde makkelijk en harmonieus. Hij mag meer gedragenheid en op het achterbeen laten zien en was toch wat te loperig en dan zijn de punten lager. In de eerste proef mocht hij ook meer gedragenheid laten zien en meer sprong in de galopoefeningen en ook meer sprong behouden. Hij wisselde wel goed, maar tussen de wissels in; dus de kwaliteit voor en na de wissels, mag hij meer ritme en regelmaat en dus meer sprong. Als hij daar de verbetering kan krijgen gaat hij een stuk hoger, maar het was wel een fijn beeld. Hij was vriendelijk aan het rijden en dat is ook positief beloond.

Van ZZ licht en dus de basis naar ZZ zwaar is best een grote overgang. Meer gedragen, oprichting en uit de schoft en losse bovenlijn wordt dan verwacht. Hier ligt ook een taak voor instructeurs omdat ruiters vaak te snel overstappen. Dus zorg eerst als je over wilt dat je een paar keer 65% hebt gehaald en dus ruim zaken bevestigd hebt. Meer geslotenheid in het totaalbeeld wordt in de ZZ zwaar belangrijk

Als jurylid bekijk je een proef uit verschillende richtingen en daardoor zien we ook vaak verschillen in de beoordeling. Bijvoorbeeld uitgestrekte galop beoordeel je vanuit H of C dan ook verschillend. We zijn zo opgeleid dat we vanuit een 10 naar een oefening kijken. We proberen ook positief informatie mee te geven, want de volgende dag moeten ruiters hier ook weer verder mee oefenen. Een proef is elke keer een toets, waarbij het niet alleen om de punten gaat, maar kijk waar je in je training staat en wat kan ik meenemen in die training. Kijk per onderdeel wat je kunt doen om hoger te scoren.

Rubriek Inter 2

 1. Jeanine Nieuwenhuis met Great Lady TC (v. Bretton Woods)     72.794%
 2. Jeanine Nieuwenhuis met Ewoud (v. Sir Oldenbrug)                  71.471%
 3. Sergio Garcia Bermejo met Hexagons’s Innuendo (v. Negro)       69.853%
 4. Diederik van Silfhout met Hummer h-s (v. Bodinus)                    69.482%

Het verschil tussen de eerste en tweede plaats van Jeanine Nieuwenhuis was de pirouette. Die sprong ze niet genoeg door. De galop mag wat rollender, dus de nageeflijkheid in de galop mag verbeteren. Zij rijdt een goed imponerend paard met Ewoud, die in de lengtebuiging naar links kan verbeteren en af en toe was zijn nek niet het hoogtepunt. Dat zijn kleine punten in een goeie proef. Ze is een goeie ruiter met een verschrikkelijk goed gevoel voor paardrijden. De passage en piaffe was met afdruk.

Sergio Garci Bermejo liet een goede pirouette en piaffe zien. In de galop mag hij meer rijzen in de voorhand en over de rug springen met een stille aanleuning. De galop kan verbeteren. Bij de uitgestrekte galop gaat hij wel harder, maar mag meer bergop springen en meer over de rug. In de draf was hij aan het begin soms haastig. Wel goede paarden die met kunde getraind worden.

Diederik van Silfhout heeft goed gereden, maar zijn paard mist wat de spontaniteit in het achterbeen. Achter mag hij meer ondertreden voor zijn balans. Diederik kan super en professioneel sturen maar het paard mag meer op eigen benen lopen. We missen lossigheid van het paard. In de passage van Diederik mist zijn paard de gedragenheid en komt het achterbeen er achteraan. In de galop mag hij meer over de rug springen, want dit onderdeel is wel sterk, maar ook strak. We zien dat Diederik wel tijdens de proef aan het repareren is en dat is knap.

Hierboven Jeanine Nieuwenhuis, winnaar Inter 2 en Seth Boschman, winnaar ticket Jumping Amsterdam rubriek Prix St. George

Rubriek GP

 1. Gerdine Maree met Holiday (v. Dream Boy)           70,217%
 2. Beni Pachl met Donna Friderika (v. Don Frederico) 67,065%

Gerdine Maree stak er wel met kop en schouders bovenuit en daar waren we erg van gecharmeerd. Ze liet een super passage zien. Het paard mag wat meer lengte krijgen in de bovenlijn voor het ruggebruik, maar het was een hele goeie proef. De series werden met afdruk gesprongen. We zagen een keer spanning bij de afwending en knap hoe hij zich dan weer in de pirouette draait. Zo kan hij toch nog naar een goed punt rijden. Heel eventjes werd hij kort in de hals, maar snel daarna heeft hij dit hersteld. En daar kunnen wij als jury van genieten als zo wordt gereden. Gerdine is ook een fantastiche amazone en dus terecht gewonnen.

We hebben veel goede paarden gezien, maar als het mis ging was het omdat ze hun paarden te weinig op eigen benen lieten lopen en dus de africhting. Dus onvoldoende ruggebruik en een achterbeen wat niet goed onder kan komen.

Beni Pachl was te zuinig in de verruimingen. Hij kan dan wat meer uitdrukking krijgen en wat meer bergop. In het appuyeren mag hij meer paralel scharen. Hij toont wel een fijn beeld en heeft een sympathieke manier van rijden.

Rubriek Inter 1

 1. Milou Dees met Francesco (v. Florencio) 72,647%

Milou Dees is een genot om naar te kijken. Zo vanzelfsprekend en wissels en series uit het boekje. Als jury scoorden we exact dezelfde punten. Kris de Vries heeft een vergelijkbaar goed paard, maar kan in stap verbeteren en liet in de proef nog punten liggen. De houding en zit van Milou is heel goed, dus hulpen geven zonder dat de houding veranderd.

Rubriek Prix St. George en selectiewedstrijd voor ticket Jumping Amsterdam

 1. Seth Boschman met Flora de Mariposa RS2 OLD (v. Furstenball)             72.426%
 2. Daphne Van Peperstraten met Greenpoints’s Hotmail V (v.Apache)        69.779%
 3. Thamar Zweistra met Floortje (v. Negro)                                            68.676%
 4. Kim Noordijk met Joep (v. Desperado)                                                67.647%
 5. Jeanine Nieuwenhuis met Joop! T (v. Ravel)                                        67.279%
 6. Kris de Vries met Jillz La Grande (v. Charmeur)                                      65.809%
 7. Britney de Jong met Caramba (v. Tuschinski)                                        65.809%
 8. Robin van Lierop met Zum Gluck RS2 (v. Zonik)                                     65.735%

De winnaar Seth Boschman reed een geweldig paard. Dat paard is zo in harmonie met zijn beweging en dat is zo mooi. Hij kreeg ook een 8 en 8 ½ voor harmonie. De stap was mooi door het lijf en echt goed en er ging eigenlijk niks fout. Zo moet dressuur er uit zien. Het is net of hij niks doet, dus pure harmonie. En hij rijdt vriendelijk en dat is ook heel mooi.

Daphne van Peperstraten had in de stap wat spanning en de verzamelde stap was niet goed. De aanleuning was wel fijn en zij blijft ook fijn begeleiden.

Thamar Zweistra was heel fijn in draf, maar had spanning in galop. Het is een paard met een verschrikkelijk goed achterbeen, maar voor kan hij het nog niet aan. Zij rijdt voor het allerlaatste punt en dan is hij af en toe niet helemaal gelijk achter. Van voor kan hij het dan niet verwerken en dan moet ie zoeken om de regelmaat en takt vast te houden. In stap was dat ook een keer te zien. Door de ervaring van de ruiter wordt het paard netjes voorbereid en het is een heel goed paard. Om de drie of vier was minder door spanning in de galop. In de toekomst zien we Thamar nog wel verbeteren schatten we in.

Kim Noordijk was een mooi beeld en heel sympathiek voorgesteld.

Jeanine Nieuwenhuis liet een mooie draf zien en spanning in galop. In de pirouette ging hij bijna in draf bij de eerste. Bij de tweede zette ze er meer druk op en toen werd ie wat groot. Voor de zit kreeg ze wel een 7 ½ omdat ze mooi stil zit. In de uitgestrekte draf mag hij achter nog iets gelijker.

Kris de Vries reed heel vriendelijk, maar achter mag hij er mee bij rijden. Hij toont weinig ruggebruik en blijft achter heel recht. Ook in de pirouettes bleef hij heel recht en ging niet zitten. Ook bleef hij in de wissels hoog achter.

Britney de Jong ging echt heel fijn.

Robin van Lierop zijn paard vond de bloemen eng en hij liep wat te spoken. Hij loste de spanning wel heel vriendelijk op. Hij was kijkerig maar Robin bleef gewoon doorrijden. De meesten gaan dan schoppen en trekken, maar dat doet hij niet en dat is wel mooi om te zien en dan zie je dat de spanning wegebt en dat het dan minder wordt gedurende de proef. En ook een fijn paard. In de volte ging ie bijna staan bij de bloemen en dan moeten we wel naar beneden punten. En harmonie is bij het rijden altijd belangrijk.