Hieronder kunt u lezen wat de juryleden bij de verschillende rubrieken: 

Grand Prix en Grand Prix Special (samengevoegd) en U25 op vrijdag  26 februari 2021

Grand Prix en Grand Prix Special (samengevoegd) en U25 op zaterdag 27 februari 2021 

openhartig achteraf met elkaar bespraken. 

Interview met de juryleden Grand Prix en Grand Prix Special (samengevoegd ivm Roelofsen competitie) vrijdag 26 februari 2021

A.T.M. Wolfs – Dielissen, J. Van der Harst en M.T.M. Drohm en ook bondscoach Alex van Silfhout was aanwezig.

“Dit was genieten. Veel aanleg en fijn om naar te kijken! We hebben met plezier gekeken!

Er zijn nog wat foutjes en kinderziektes met jonge paarden, maar het kan best interessant worden. Het hoeft ook nog niet klaar te zijn en het moet nog gebeuren, maar het geeft wel moed voor de toekomst! We wisten niet wat we konden verwachten, maar de Special was een mooie rubriek.

Dinja van Liere heeft een fijne hand van sturen en veert lekker veel van de grond af. Voor het ‘rijden’ heb ik haar met Hermes een 9 gegeven. Drie of vier jaar geleden werd over Hermes al gezegd dat dit een top grandprix-paard zou worden, terwijl hij als hengst wel brutaal is. De eerste en tweede prijs behaalde Dinja vooral door haar manier van rijden, voorstellen en manier van zitten. Ze rijdt bergop, waardoor het paard zijn rug kan gebruiken en vrij bewegen. Dan lijkt het vanzelfsprekend en dat is  een belangrijk punt. Ze rijdt op een lichte vriendelijke manier en dan ziet het er simpel uit, wat het natuurlijk niet is. We zien heel veel expressie in de benen en afdruk en een fijne nageeflijkheid en fijn over de rug. Het grote verschil is dat ze die paarden de kans geeft. Dit is rijkunstig gevoel en dat heb je en kun je niet zomaar aanleren; dat moet je van nature mee hebben. Zij is goed geschoold en heeft een goede opleiding gehad. Hermes is winnaar en heel spectaculair en actief over de benen. De merrie Haute Couture is in de galop nog een beetje druk en mag nog een mooier grijpend voorbeen hebben. Dat heeft met die laatste rust te maken om dat voorbeen er goed uit te kunnen rijden.

In de bovenste groep is er weinig verschil en dus nuance.  

Marieke van der Putten werd derde en zij heeft ook een geweldig gevoel voor rijden. Met dit paard had ze bij vorige wedstrijden veel problemen met de piaffe en ze heeft nu gevonden hoe ze dat op moet lossen. Ze rijdt mooi bergop.

Anne Meulendijks rijdt een echt ander paard; een krachtpatser en geweldenaar met echt heel veel kracht. Hij mist nog de laatste elasticiteit die paarden die voor haar staan wel hebben. Ze toont een hele fijne manier van rijden en dat gaat bij zo’n krachtpatser niet vanzelf. Ze maakte geen grote fouten. Ze liet bij de piaffe en passage veel power en afdruk zien.

De hele kopgroep van acht, die ruim 70% hebben gereden; hebben het allemaal goed gedaan!

Diederik Van Silfhout toonde een sterke passage met veel afdruk. In de piaffe had hij moeite om zijn paard lichtvoetig, verend en dansend van de grond te houden. Dat was het zwakste onderdeel. Hij mag zijn paard, wat wel veel kracht toont, nog iets meer op lengte houden.

Bij Lynne Maas ging niet veel mis, maar zij had een beetje pech met de serie en haar paard was in de uitgestrekte stap wat kort. In de piaffe en passage had haar paard meer knieheffing mogen hebben. Ze rijdt verder heel sympathiek en met veel gevoel.

Janine Nieuwenhuis reed met een krachtpatser in Grand prix. Haar verruimingen waren heel sterk en ook de series waren sterk. Met haar powerhouse had ze een beetje moeite met overgangen van passage naar piaffe. Haar zwakste punt is de piaffe en dat is jammer want als de piaffe beter is gaat ze zo een paar procent omhoog.

Nars Gottmer toonde een sympathiek beeld en mooi op lengte. De aanleuning ziet er goed uit. De piaffe en passage is; vooral in een paar hoeken en ook in de serie, een beetje gespannen. Maar vooral dus een sympathiek beeld en ook goeie pirouettes.

Remy Bastings toonde een nette proef, maar bleef net onder 70.

Algemeen zat er veel kwaliteit in de hele groep en met foutjes val je snel terug.

Vincent van Gasselt heeft echt heel veel talent en heeft hele goeie dingen laat zien, maar ging ook een paar keer de mist in. Anders had hij makkelijk boven 70 kunnen scoren.  

Geert-Jan Raateland was constant, maar had ook momenten dat zijn paard moest schrikken. De aanleuning en voorkant was in orde, maar de achterkant niet altijd. Hij liet hem soms wat te lang.

Interview juryleden U25 vrijdag

M.J.N van Twist, J.L. Heijstek en P.L.F.M. Van Nispen – Knols

In de klassering zijn de juryleden het helemaal eens. Ook eens zijn ze over het feit dat de deelnemers veel moeite hadden met piaffe. Wat zij verder bespraken met elkaar is hieronder te lezen.

Febe Van Zwambagt heeft een sympathieke manier van rijden. De proeven zijn afgewerkt en klaar met af en toe wat braampjes, maar daarna weet ze het weer op te pakken. Bij de piaffe en de overgang hierna scoorde ze laag, maar daarna pakt ze hem weer op dus dat is focus. Met haar eerste paard ging de zigzag met een goed ritme en super mooi met een mooi voorbeen.

Het verschil tussen haar eerste en tweede paard is geslotenheid. Het tweede paard is net wat completer. De eerste heeft minder balans. Dat moet nog wat groeien en sterker worden.

Thalia Rockx toont een hele mooie piaffe en hele goeie pirouettes. Een ruiter die heel correct zit en netjes rijdt en niet stoort. Zij liet dus wel een goeie piaffe zien.

Ik denk dat onze jeugd harmonieus rijdt. Een piaffe rijden is moeilijk, maar dat is het ook bij senioren. 20 jaar geleden waren we blij met zo’n piaffe, maar als je die filmpjes terug ziet van bijvoorbeeld Rembrand; dat was toen fantastisch, maar nu noemen we dat vlak. Algemeen hadden paarden toen ook veel minder hals en hadden ze vaker een stekelig voorbeentje. Een compliment aan de fokkerij dus.

Lotte Meulendijks reed gewoon constant en foutloos met knappe series.

Lisanne Zoutendijk had pech dat ze teveel fouten maakte en toch denk ik dat ze er komt als ze dat laatste stukje voor elkaar krijgt. De laatste AC lijn ging het fout. Toen kreeg ze hem niet meer in het ritme en bleef galopperen, dus op die laatste lijn verloor ze 3%. Dus vandaag was een goeie oefening.”

Interview juryleden Grand Prix en Grand Prix Special (samengevoegd) zaterdag

M. van der Heiden, L. Kamminga, J. van Rooijen – Heuitink

 

“Vandaag hadden we een hele duidelijke 1 en 2, die kwalitatief allebei heel goed gereden hebben en ruiters die op harmonie hoog scoren met een mooie aanleuning en een vanzelfsprekend beeld. Dat willen we zien tegenwoordig! Dan komt een hele groep die 2 % van elkaar zitten tussen de plaatsen 3 en 11  en dan is men geneigd naar de plaatsing te kijken, maar het ligt gewoon heel dicht bij elkaar. Daar zitten ook jonge paarden tussen die eraan komen wat natuurlijk heel leuk is.

Emmilie Scholtens was nog niet eerder gestart en ze zal nog wedstrijdritme missen, maar dit was een hele goeie inkomer voor haar wereldbekerwedstrijd over een paar weken. Ze heeft een kwaliteitsvol paard en ze kan super netjes en goed rijden. Hij kan nog iets geslotener blijven in de passage, waarbij hij af en toe net een klein beetje te ver naar voren komt. Bij Emmilie zie je dat de kwaliteit in alles er gewoon is en dat de combinatie alles minimaal voor een 7 kan doen tot aan een 8 ½ of  9 aan toe. Alleen met weinig tot geen fouten en safe rijden kom je op deze punten. En als het er uit ziet dat het gemakkelijk gaat, scoort dit en dat was bij haar aan de orde. Mooi zijn haar pirouettes en zijgangen en de galop. Over het geheel klopt het: juiste buiging, mooi scharen in appuyement en mooie grote bewegingen er doorheen. Van het begin tot het eind heel constant, pirouettes mooi klein en mooi gezet en mooi gebogen en wat zij ook mooi doet is dingen mooi inzetten en uitrijden.

Vincent Van Gasselt reed vandaag heel harmonieus en heel vanzelfsprekend en echt op het achterbeen. De punten kunnen nog hoger want hij is wel echt op het achterbeen, maar als hij een fractie minder rond is en net iets meer de nek op het hoogste punt; dan worden de 7-ens 8-en en de 8-en 9-ens. Hij rijdt een heel talentvol paard met een heel constant beeld over de hele linie.

We waren positief verrast toen we hem zagen. Een heel makkelijk beeld en fijn om naar te kijken en hij maakte geen fouten. Hij is heel lang, maar kan het in de ring er heel makkelijk uit laten zien. Bij hem heb je niet het idee dat hij zijn paard heel erg aan het helpen is en dat ziet er heel prettig uit.

Adelinde Cornelissen toonde een heel vanzelfsprekend beeld. Zij kan als geen ander strak proeven rijden. Haar paard moet net iets sterker worden en in de passage iets meer gesloten en in de piaffe iets meer op het achterbeen. Ze verliest dus nog punten op de piaffe, maar verder in de andere onderdelen toont ze een heel mooi aansprekend en ‘vanzelf’ beeld met een fijne aanleuning en echt bergop met veel zelfhouding. Ze is echt gegroeid. Het is een combinatie met heel veel uitstraling en een paard met hele fijne gangen die in de stap nog iets mag ontspannen en iets meer ruimte pakken. De piaffe zou nog iets bevestigd moeten worden in de ring. Adelinde kan opvallend mooie wisselseries rijden die kaarsrecht zijn en die dan een 9 verdienen. Die wissels onthoud je, want die zijn recht en ze blijft makkelijk in het midden zitten. Eigenlijk zie je dat ze niks doet en toch gaat het kaarsrecht zo door. Heel professioneel.

Hans Peter Minderhoud heeft gewoon met lef en heel actief gereden met heel veel impuls. Hij reed de beste zigzag in galop van de dag. Er gaat niemand zo ruim, gelijkmatig en goed verdeeld zijwaarts. Zijn paard blijft een beetje kort in de hals. Het is een groot ruim bewegend en nog relatief jong paard, wat nog moet ontwikkelen in kracht.

Adelinde Cornelissen toonde met Zephyr een harmonieus beeld. Hij is in de ring iets correcter en wat minder spectaculair, maar hij doet alles heel constant. Ze zijn al langer een combinatie op dit niveau en dan zie je de routine er in afstralen. Hij kan iets mooier van de grond piafferen en daarin iets actiever blijven en iets meer gaan zitten. Alles is steady en ook daar waren de wisselseries echt bijzonder goed.

Marlies Van Baalen scoort vooral op de passage piaffe tour en ook in draf liet zij hele mooie stukken zien. In de galop was haar paard een klein beetje druk en de drafverruimingen mogen meer ritme hebben. Ze scoort hoog op de piaffe want dan gaat hij heel mooi zitten en niet voorwaarts, maar blijft hij heel mooi op de plek.

De piaffe, de 1-ers en de pirouette zijn de zwaarste onderdelen met de zigzag om de 6. Evenwijdig links en rechts rijden en evenveel stelling en buiging en balans is super moeilijk. De bouw van het paard mag je in het jureren niet meenemen. Je beoordeelt wat je ziet. Sommige paarden hebben een hoog kruis en gaan toch goed zitten. Op dit niveau gaat het om verzameling en gedragenheid.

Janine Nieuwenhuis kan heel netjes en correct rijden wat er vanzelfsprekend en harmonieus uit ziet. Alle hoeken worden gereden en ze toont een heel constant beeld. Ze rijdt met lef en scoort 8-en op passages en drafverruimingen maar verliest nog punten in de piaffe. De kwaliteit is niet van de grond af en teveel voorwaarts. Daardoor wordt de overgang na de passage laag gescoord.

Denise Nekeman reed correct, maar bleef wat te kort in de hals en de aanleuning moet stiller. Haar paard heeft veel techniek in de benen maar mag het neusje iets meer voor de loodlijn houden.

Madeleine Witte reed een relatief jong paard met veel talent, maar het moet nog bevestigd worden met meer gewicht achterop.”

Interview juryleden U25 zaterdag

A.T.M Wolfs – Dielissen, J. Van der Harts en P.W. Berends.

 

“Als jury zaten we super op lijn en we zijn het dus heel erg met elkaar eens.

Febe Van Zambagt reed een hele correcte proef; heel netjes en het leuke is dat er nog meer muziek in zit. Iets minder was een pirouette, waarbij de inzet niet helemaal lekker ging en daardoor reed ze ook niet heel makkelijk uit. Piaffes kan ie nog meer. Febe heeft talent en ervaring en dat zie je gewoon en het is een plezier om naar haar te kijken. Dit is wat dressuur moet zijn: het ziet er makkelijker uit en dan genieten wij als jury en dan krijg je ook zulke punten.

En daarna zitten er meer procenten tussen de volgende plaats.

Thalia Rockx toonde een nette proef met wat ‘dingetjes’ zoals een fout in de serie en in de pirouette. Zonder fouten had ze zeker op 70 uitgekomen. Dit paard mag net nog met iets meer souplesse getoond worden, maar laat een hele goeie piaffe en passagetour zien.

Bo Oudhof is zeker vooruit gegaan en zij reed een hele nette proef, maar het mag iets meer vanzelfsprekend en opgericht zijn. “