Zaterdag reden de ponyruiters voor de KNHS-Felix Hippisch Cup en de Children en Junioren en Young Riders reden voor de KNHS-Anemone Horse Trucks Greenpoint Cup.

Hieronder een samenvatting van de gesprekken van de jury.

De ponyruiters reden voor de KNHS-Felix Hippisch Cup.

Ook was dit een wedstrijd waarbij de bondscoaches een realistisch beeld konden krijgen van de prestaties van de combinaties voor uitzending naar FEI wedstrijden. Ponyruiters in de klasse Z2 in de D categorie met een maximale leeftijd van 16 jaar in 2020 mochten deelnemen.

Winnaars pony’s:

 1. Evi Van Rooij met King Stakerhof’s Jango (Kosmo Van Orchid’s) 74.381%
 2. Jill Boger met First Hummer (v. FS Mr. Right) 74.048%
 3. Micky Schelstraete met Wonderful Girl (v.Wimbledon)
 4. Morgan Walraven met Devill’s Kiss Naoni (v. Don Cremello Du Bois) 71.095%
 5. Lilli van den Hoogen met Martinez Candyman (v. Fs Champion De Luxe) 70.143%
 6. Jill Kempes met Next Black Magic (v. Nabucco R) 69.1%
 7. Jullia Willemsen met Baumann’s Dior (v. FS Daddy Cool) 68.333%
 8. Senna Evers met Majos Cannon (v. Marchi)67,57%

Gesprek over de top 5 pony’s door de juryleden Blanken-Van der Scheer en Trommelen:

“Bij Evi van Rooij had ik een kleine opmerking over het ruggebruik en dan voornamelijk in de galop. Het doorspringen in de galop kon beter. Het paard mag meer gesloten zijn. Ze rijdt wel professioneel en ze blijft wel aan het paardrijden, maar de pony mag in z’n totaliteit meer gesloten zijn. Het tempo is een beetje hoog waardoor haar pony een fractie van het achterbeen afliep als je heel exact bent. In de uitgestrekte draf en middendraf was dat echt zo. Ze heeft veel rijkunstig gevoel, werkt alles goed af en weet waar ze mee bezig is. Ze voelt wat er onder haar gebeurt.

Jill Boger toonde een mooie harmonie. Ze rijdt een kwalitatief super goeie pony. Bijvoorbeeld haar schouder binnenwaarts was opvallend goed.

Mickey Schelstraete vond ik heel overtuigend. Ze rijdt professioneel, maar deze pony is er nog niet helemaal en moet nog groeien. De pony moet nog meer gesloten en gedragen zijn, maar ze is er wel baas over en heeft controle.

De pony van Morgan Walraven heeft weinig hals en ik had hem meer naar boven willen zien lopen. Hij liep net achter de loodlijn en mocht iets meer met de neus naar voren. Ze was super paardvriendelijk en meer lengte kon er niet in. Over de benen was ie goed en de beheersing in het rijden had ze goed voor elkaar.

Lilly van de Hoogen reed deze pony beter als de andere pony waar ze ook mee startte. Ook is deze pony sterker, maar het hoofd kantelde soms. Het stukje harmonie en afwerking mag beter.

De top is gewoon heel goed en aan elkaar gewaagd. Ze weten waar ze mee bezig zijn en dat is heel prettig jureren.”

 

De Children en Junioren en Young Riders reden voor de KNHS-Anemone Horse Trucks Greenpoint Cup.

Bij de Children reed Maura Knipscheer met Amaretto (v. Krack C) een mooie score van 76.042% en Veerle Van Hof met Don Diablo (v. Westpoint) 73.819%!

Winnaars Junioren:

 1. Sanne Van der Pols met Excellentie (v. Don Schufro) 72.475%
 2. Micky Schelstraete met Grand-charmeur (v Apache) 71.667%
 3. Shanna Baars met Fernando (v. Westpoint) 71.162%
 4. Shanna Baars met Farzana G (v. Ampere) 70.707%
 5. Evi Van Rooij met Don-Tango B (v. Contango) 69.545%
 6. Robin Heiden met Gasmonkey (v. Tuschinkski) 69.394%

Gesprek van de jury Drohm, Van Gastel en Bosch – Bril over de Junioren-rubriek:

“We hebben de kopgroep wel aardig goed samen, terwijl we nog nooit met elkaar samen hebben gejureerd. Mooie resultaten en we wilden het ook positief benaderen! Ik denk dat de bondcoaches met deze resultaten tevreden zijn.

Sanne Van der Pols liet veel kwaliteit in de benen en het lichaam zien. Een paard met veel mogelijkheden. Bij het galopgedeelte was de aanleuning iets storend soms.

Mickey Schelstraete reed een gruwelijk goed paard in de beweging. Bij het wegdraven was haar paard niet goed aan het been, waardoor ze twee keer niet goed wegdraafde. Verder dus heel veel kwaliteit en goed gereden.

Shanna Baars met Fernando was een enorm fijn paard en een talent voor de toekomst met een hoop kwaliteit. Ze bleef fijner op lengte, maar we zagen nog wel een hoop kleine storinkjes. Dit is een jonger paard en we waren aangenaam verrast. Haar paard Farzana is meer geroutineerd, maar drukt zich eigenlijk een beetje terug in het front. Verder deed hij alles wel correct en bijna dezelfde score, maar totaal verschillende kwaliteit.

Evi Van Rooij kan heel correct sturen. Haar paard was over de benen heel mooi met een mooi lichaam. De schouder binnenwaarts was echt van de hoefslag. Ze toonde wat weinig buiging in de wending en hij mag een tikje omhoogkomen; dus meer bergop. Ze liet een stabiele proef zien, maar stapt beperkt qua ruimte en mag zich dan wat losser maken. In de galop zien we een strakke bovenlijn en komt haar paard niet door lichaam. Wel werkt ze de onderdelen goed af en rijdt ze fijn, maar ze mag haar paard mag meer op lengte blijven rijden en meer nek op het hoogste punt houden.

Robin Heiden is een goeie ruiter en kan zo fijn rijden! Hij is van nature bergop en de draf is super en het ziet er ongedwongen uit. Haar paard galoppeerde aan en maakte een bok en ik heb daar ‘erg jolig’ bij gezet. Bij de tweede wissel sloeg hij achteruit en dan denk je: hoe kan dit omdat ze zo fijn aan het rijden was. Het was verder gewoon geruisloos, luchtig en ontspannen. Jammer omdat we haar als beste vonden rijden en ze had dik gewonnen als de galop feiloos was gegaan. De kwaliteit van de galop was nu niet goed".

Verslag Jury Young Riders

Winnaars:

 1. Marten Luiten met Fynona (v. Ampere) 74.510%
 2. Thalia Rockx met Gerda Nova de La Fazenda (v. Romanov) 72.304%
 3. Thalia Rockx met Golden Dancer de La Fazenda (v. Bretton Woods) 71.912%
 4. Britney De Jong met Caramba (v. Tuschinski) 68.824%
 5. Lauren Neville met Valentino (v. Osmium) 68.480%

De juryleden Berends, Den Hartog en Terra noemden in een gesprek het volgende:

“In de kopgroep voldoen ze allemaal aan alle voorwaarden die we willen zien: tact, ritme en regelmaat; mooi op het achterbeen en mooi vrij van de hand. Gewoon net even dat extraatje en daar zit dat gouden randje aan. En algemeen is goed gereden, want alles scoort boven de 60%! We zijn het over de ranking wel eens, maar geven dit andere scores. En bij één jury scoorden de eerste drie om verschillende redenen exact dezelfde punten.

Martin Luiten liet een hele mooie gedegen en goed afgewerkte proef zien. Dat kan hij fantastisch. Soms wordt het paard iets kort in de hals, wat we wel verschillend in de beoordeling meenemen. Hij is zeker de beste ruiter die er bij zit.

Thalia Rockx was met Gerda Nova constanter en ik was daar erg van gecharmeerd. Ze weet hoe ze een proef moet rijden; zo mooi naar de hand.

Thalia Rockx  was met Golder Dancer in draftour beter, maar liet in galop heel veel punten liggen. Als ze in galop haar ding had gedaan, dan had ze waarschijnlijk aan kop gestaan. Ze liet een prachtige draftour zien; mooi bovenin waarin hij mooi bleef aantreden. De galop moet meer gedragen en door het lijf en was nu een beetje drammerig. Die bevindingen had ze zelf ook vertelde ze later. Dus ze weet waar ze aan moet werken.

Bij Britney De Jong miste ik dat gouden randje: dat ze hem er echt mooi snel achter bij had, waardoor hij op dat achterbeen bleef. Net te ‘makkelijk’. Ze reed wel heel correct, maar de laatste gedragenheid mist hij en in de keertwendingen liet ze punten liggen.

Lauren Neville reed heel correct maar mag iets meer souplesse hebben. Ze reed goeie wissels. Die klapt hij er uit, maar in de draftour mag ze meer souplesse, lossigheid en impuls laten zien. De voorbereiding voor de pirouette was niet mooi.  

Coco Soffers is een onbekende amazone, maar we waren wel enthousiast over haar. Het mag wel wat smeuïger in de aanleuning, maar ze reed er wel echt goed aan. Ze staat op een 10e, 7e en 6e plaats en dat is niet een heel groot verschil, maar jammer dat ze geen kaderscore heeft.