Vrijdag 21 februari

Lees meer over wat de jury in een gesprek met elkaar benoemden over de ZZ-zwaar en GP GPS:

Winnaars ZZ-zwaar:

Proef 37

 1. Jona Schelstraete – Van den Ham met SD Iristo (v. Apache)         68.071%
 2. Justine Mudde met Genetic black (v. Jazz)                                           66.714%
 3. Dagmar Van ’t Land met Airbase Hatsjoe (v. Negro)                        64.071
 4. Danielle Heijkoop met J’Adore (v. Damon Hill)                                   62.929

Proef 38

 1. Justine Mudde met Genetic black (v. Jazz)                                           68.071%
 2. Jona Schelstraete – Van den Ham met SD Iristo (v. Apache)         66.857%
 3. Dagmar Van ’t Land met Airbase Hatsjoe (v. Negro)                        66.5%
 4. Danielle Heijkoop met J’Adore (v. Damon Hill)                                   65%

Gesprek over de rubriek ZZ-zwaar door de juryleden Drohm, Stam-Scheerman, Bax en Van der Harst.

“Het was een leuke kopgroep en goede paarden en er werd goed gereden. Jona Schelstraete – Van den Ham met SD Iristo (v. Apache) heeft kwalitatief een heel sterk paarden ze heeft knap en expressief gereden, maar we zien nog wat spanning in de galop. Een getalenteerd paard en een geroutineerde amazone en een veelbelovende combinatie. Helaas reed ze een pirouette fout en verlies van balans en dus een 2.  Ze ging bijna teveel zitten, maar ze kon het nét handelen. Bij de uitgestrekte galop komt ze enorm van de grond af en dat ziet er heel goed uit! Bijvoorbeeld aan galopperen bij de A; zo mooi aangesloten en direct weg, terwijl het frame hetzelfde blijft.

Voornruiter Justine Mudde met Genetic black (v. Jazz) begon heel goed, maar in de galop kreeg ze spanning en toen ging de mond af en toe open en de tong naar buiten. Verder heeft ze wel heel knap gereden, want ze kan heel goed rijden. De aanleuning, met name in de galop, moet nog beter. Dan begint ze aan de rechterkant meer te spannen als aan de linkerkant. In draf rijdt ze hem veel meer op lengte en van zich af en in galop moet ze dat nog meer controleren. Dat kost haar eigenlijk onnodige punten, terwijl het heel aangenaam is om naar te kijken. Zo wil je het zien; de harmonie waarin wordt gereden!

Dagmar Van ’t Land met Airbase Hatsjoe (v. Negro) reed met heel veel harmonie. Een paard met wat minder uitdrukking, maar ze rijdt wel goed dressuur. Heel correct en het eerste paard wat in de ring kwam, waar we blij van werden en die op de juiste manier gereden werd: gewoon vanuit het achterbeen over de rug naar de hand.

Danielle Heijkoop met J’Adore (v. Damon Hill) heeft een super paard en in de draf zeer imponerend, maar in de galop te strak en gespannen. Ze maakte dikke dure fouten. In de contragalop changeerde het paard en dit werd niet hersteld, dus de wissel bij A maakte ze niet. En dat zijn twee hele zware onvoldoendes. Het herstellen lukte niet meer. En je moet in een split second beslissen, maar als jury kun je dan geen punten geven. En waarschijnlijk is het paard te groen voor een snelle correctie. Bij een geroutineerd paard kan het, maar dit paard is pas 6  jaar en nog heel weinig ervaring. En dat komt wel goed! Dat kun je aan Danielle wel over laten.

De eerste vier was echt het scala van africhting en zo hoort het in de subtop te zijn. De rest werden we minder blij van. De gedragenheid ontbrak over de rug en door de nek. Onvoldoende geslotenheid en - aanleuning en overgangen. Daar zouden instructeurs ook een andere rol in kunnen pakken. Als jury zijn we het eens gezien de uitslagen. En voor de rijders is dit heel teleurstellend, terwijl de score gemiddeld nog positief door ons wordt gekozen bij mindere ruiters. Dus veel meer werken aan de basis!

Een idee is geweest om jury en instructeurs  bij elkaar te brengen, maar dat is nog niet gebeurd. Wij hebben daar wel een bijscholing over gehad, maar niet samen met de instructeurs. De subtop jury zou samen gaan punten met de instructeurs, maar dat is nog in ontwikkeling.”

Winnaars GP, GPS:

 1. Diederik Van Silfhout werd met Expression ( v.Vilvaldi)                 75.942%
 2. Madeleine Witte – Vrees werd met Cennin (v.Vivaldi)                   75%
 3. Diederik Van Silfhout met Pin Rock’s Foxfire Blitz (v. Fernet).     73.659%
 4. Hans Peter Minderhoud met Glock’s Casper (v. Westpoint)        73.551%
 5. Marlies Van Baalen reed met Ben Johnson (v. Johnson)                73.514%
 6. Adelinde Cornelissen met Fleau de Baian (v. Jazz)                          72.101%

Gesprek over de rubrieken Grand Prix en Grand Prix Special door de juryleden Hamoen, Berends en Blanken-Van der Scheer en bondscoach Alex Van Silfhout

Bondscoach Alex Van Silfhout begint met “Er is vandaag heel goed gejureerd en goed gekeken. Iedereen heeft het naar eer en geweten gedaan en ik denk dat zo’n kaderwedstrijd zo beoordeeld hoort te worden! En het gaat er niet om of mensen blij of tevreden zijn; het gaat er om dat mensen commentaar op maat krijgen en dat ze naar behoren bekeken worden en dat er naar waarheid staat en waar ze zich in kunnen vinden.”

Diederik Van Silfhout werd met Expression ( v.Vilvaldi) eerste omdat het totaalplaatje klopte. Het paard is echt heel veel verbeterd. Een mooie oprichting en onderkomen; het klopte allemaal. De expressie, beweging, het fijn naar voren rijden en het juiste tempo. Professioneel en harmonieus, waardoor hoge cijfers komen. Als hij binnenkomt is het kaarsrecht. Je kunt er een liniaal langs leggen en dan begin je al met een 9. Ook de appuyementen scoort een 9. Die waren echt heel mooi en hij bleef mooi doorscharen. Hij kon er nu veel meer aan rijden en hij bleef in de overgangen mooi zuiver en dan klopt alles. De aanleuning bleef op orde en mooi stil en hij bleef naar de hand toe rijden. Eerder was er nog wel eens gebrek aan kracht of onbalans. Maar er zit nog meer muziek in, want hij kan achter nog meer. Qua kracht is hij verbeterd en het ziet er nu ook gemakkelijker uit.

Madeleine Witte – Vrees werd met Cennin (v.Vivaldi) tweede met het rijden van de Special. Dit is een andere proef. Zij reed een correcte proef, maar mag achter meer laten zien en iets ‘smakelijker’ in de aanleuning. Ze was met een vorige keer veel meer aan het rijden en nadenken dat ze er van voor af moest blijven en dan ontbreekt het laatste stukje van verbinding. Ze had meer energie. Er zitten veel meer overgangen in deze proef en dat past haar paard wel. Er zit meer loopwerk in en dat is wel een voordeel, maar die keus hebben ze allemaal.

Het is nog te kort bekend dat de Special ook voor Kader en Uitzending telt. Ik denk dat daarom ook veel mensen Grand Prix rijden. De komende tijd zal dat wel meer worden. Bij de Olympische Spelen wordt de Special de landenproef. In de Special zitten veel schakelingen en voor veel paarden is het een uitnodigende proef omdat er veel loopwerk in zit. Zeker voor paarden die net wat heter zijn, maar ook voor paarden die wat onzeker zijn omdat je steeds weer mag wegrijden.

De derde plaats was voor Diederik Van Silfhout met Pin Rock’s Foxfire Blitz (v. Fernet). Dit is een nog jonge combinatie en hij reed wel knap, maar ging wat hard en daar werd hij wel op bestraft. Hij was dus iets gehaast en dat is zonde. Maar het is wel een paard met heel veel uitstraling en fijne gangen en Diederik is een goeie ruiter. Het is een beetje een dominant paard wat teveel ruimte heeft gehad en je moet redelijk streng zijn en om hem verder te brengen in de sport. Dan moet je door dat moeilijke stuk heen en dan moet je met discipline soms streng corrigeren. Ik vind wel dat we altijd goed moeten uitleggen wat we doen en waarom en dat we hier open in moeten zijn, want we willen onze sport promoten!

Hans Peter Minderhoud met Glock’s Casper (v. Westpoint) had veel hoogtepunten, maar hoog en laag. Het ging niet of het gaat goed. Bijvoorbeeld een overgang naar passage, wat geen passage is. Dan is hij net niet actief genoeg en maakt hij foutjes in de serie en dus de overgangen. Het drafwerk en galopwerk is goed en het is een goed paard en hij verbetert wel en laat vooruitgang zien in het meer aan elkaar rijden en op lengte houden. Dit soort ruiters leren uit hun laatste wedstrijd en zo bouwen ze door naar de volgende. En het is moeilijk om bij een aanleuning die meer open is toch dezelfde activiteit te houden van achteruit. En als dat steeds beter gaat lukken krijg je het mooiste beeld.

Opvallend was dat weinig de baan gingen verkennen. De jongeren deden dit meer dan de senioren. Algemeen waren de paarden van goede kwaliteit.

Marlies Van Baalen reed met Ben Johnson (v. Johnson) correct en kaarsrecht en goed afgewerkt. Ze komt de bocht om, ze zet hem en sluit hem zo door dat ze het tempo heeft waar zij voor 80 tot 90 % zeker weet dat hij goed door die passers komt en dan doet ze het ook zo. En dat doet ze super knap. Het gaat wel ten koste van de vanzelfsprekendheid, maar wel met kop gereden en vanuit hier kun je weer bouwen naar een meer vanzelfsprekend beeld. In de galoptour mistte ze de lossigheid; die blijft wat strak. In plaats van de passen naar voren afmaken, blijft ie in de bovenlijn. Hij zou iets meer de sprong moeten afmaken met meer ruggebruik en meer souplesse en vanzelfsprekendheid.

En dit was een kaderwedstrijd met een groot deelnemersveld en dat is een voordeel. Je kunt zien wat de kwaliteit is met een winnaar met ruim 75%.  Met een percentage van 68% was je vandaag 11e en geen enkele combinatie reed onder de 60%! Niet alleen wij, maar ook de ruiters kunnen zich onderling meten. En het is een veel mooiere sport en meer competitie. Dit was een professionele wedstrijd en dat heeft de sport wel nodig op dit hoogste niveau. En zo midden in het land is het goed aan te rijden. Dus meer als geslaagd!

Adelinde Cornelissen met Fleau de Baian (v. Jazz) reed een degelijke proef. Dit is een paard in ontwikkeling en ze laat verbetering zien in alle oefeningen. Hij is nog wat jeugdig in de proef, maar ze is met focus aan het rijden, want elke oefening werkt ze af en dat is ook haar kracht. Ze ziet niets buiten de ring en is alleen maar bezig met focus op de goede manier. Ze ging goed zijwaarts en dit is een paard voor de toekomst. De aanleuning is nog niet constant genoeg, maar ze maakt geen gekke fouten. Wel degelijk dus, maar ze zou meer expressie moeten laten zien en dat kan hij nog niet. Dat zou de komende maanden moeten komen, want zij heeft een visie van opleiden. Dat heeft toch z’n tijd nodig en die opbouw moet je niet overslaan. Ze was zelf ook zeer tevreden.“