Welkom bij De Voornruiters!

Voor de paardensporter die vooruit wil

Welkom bij De Voornruiters!

De Voornruiters is een ambitieuze vereniging gericht op de actieve paardensporter die vooruit wil. We organiseren en faciliteren hippische activiteiten voor en door leden.

 

 

Jury-informatie dressuurwedstrijden Grade, Junioren, Children en Young Riders

voor Anemone Horse Competitie 25 februari 2023

Grade

     

Rang

Ruiter

Paard/Pony

prc.

1

Wendy Sies

Bravour

67,384

Helaas een klein ploegje omdat een selectie naar Qatar is. Anniek Verploegh had helaas last van spanning als gevolg van het ‘schietincident’. (Een jager was op te korte afstand van de hal ganzen aan het schieten, waarbij meerdere harde knallen waren te horen. Bij de laatste harde knal hoorden we  een soort roffel op het dak, omdat daar de hagel weer naar beneden kwam.) Ze startte als eerste en dat was zonde. Wij hoorden het natuurlijk ook, maar hadden helemaal niet door wat er aan de hand was. Wendy heeft met Bravour een heel fijn paard. De draftour was correct, maar mag nog meer van achter uit doortreden. Wel heel aansprekend en een mooie contragalop met een mooie balans en daar heeft ze dikke punten voor gescoord. Nog een jonge combinatie voor de para, maar één die we in de gaten moeten houden en die potentie heeft.

Z2/P, proef JUN-T-22 (16 combinaties)

   

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Jessica Nesselaar

Wendie

Kennedy

67,828

2

Ilse De Wilde

Excellentie

Don Schufro

67,727

3

Isa Hollands

Hupadoeska pb

Dancer

67,525

4

Mick Van der Kort

Mambo

Sir Donnerhall

65,909

5

Chantal Verdonk

Gregwaard

Florencio

65,707

Bij de junioren was het jammer dat veel paarden last hadden van spanning. Meerdere combinaties gingen in de staak en dat was echt zonde. We zijn het over de top eens met een brede kwaliteit. Verder zagen we wel veel mondproblemen en onrustige aanleuning. Eigenlijk worden de paarden net iets teveel op de hand voorgesteld en dat staat natuurlijk ook op de protocollen.

Jessica rijdt met Wendle een fijn paard, maar het zou mooi zijn als ze nog iets meer op lengte rijdt. Dit herkende ze zelf ook. Het is een paard met heel veel uitstraling met een fijne beweging, maar hij vouwt zich een beetje op en dan is het soms lastig om hem van de hand te rijden.

Bij Ilse met Excellentie mistten we iets de gedragenheid, wat ook wel verschillend werd beoordeeld door ons omdat we de verzameling dan anders punten. Dit was de eerste keer dat ze startte en dit herkende ze zelf ook. Dit is wel een wereldpaard, dus die gaat het echt wel doen. Hij gaat fijn over de benen met heel veel power.

Isa met Hupadouska pb toonde een heel sympathiek beeld. Bij de pony’s hebben we haar al fijn zien sturen en dat kun je nu ook weer zien. Ze kan heel fijn rijden en ook een heel fijn paard, maar ook hier kan de aanleuning verbeteren. Bij A ging ze te laat stappen, maar ook dat paard zou je wat fijner van de hand willen zien.

We zien dat deze kinderen internationaal mee willen gaan draaien, maar dan moeten ze meer op lengte en van die hand af, want anders worden ze niet geselecteerd. Soms is de lengtebuiging ook niet optimaal, dus meer stellen dan de lengtebuiging verzorgen.

Mick met Mambo reed ook heel sympathiek, maar die is nog niet altijd op twee teugels en dan is de wissel naar links een probleem. Hij kan fijn rijden en het is een fijn paard, maar in de wissels kan hij beter.

Chantal rijd met Gregwaard een bekend paard. Een heel stoer paard, maar het is nog een jonge combinatie en het mag meer op het achterbeen en ze mag constanter de proeven afwerken. Wel dus een paard met heel veel power en heel veel drafkwaliteit, dus die komen er ook wel.

Bij sommigen zagen we dat ze nog teveel op de voorhand rijden en dan is de stap naar de junioren nog te groot. Probeer eerst zelf meer te bevestigen in de Z2 proef en dit is natuurlijk een Z2 proef, maar je hebt andere concurrentie en niveau om je heen. Om in aanmerking te komen voor een teamplaats zijn de details heel belangrijk.

Z2/D, proef PON-T-22 (14 combinaties)

   

Rang

Ruiter

Pony

Vader

prc.

1

Nina Van Rooij

Le Formidable

FS Champion de Luxe

70,238

2

Lorna Verweijen

Miss Miracle

Marco

68,81

3

Britt Kikkert - Van der Linde

Nur fuer Dich Texel

Nagano

67,714

4

Claire Vermaes

Matcho 'D' van Prinsenhof's

Kulberg's Lancelot

67,619

Deze groep reed allemaal heel correct. Ze komen netjes binnen, zodat we daar heel veel 8-en kwijt konden voor het binnenkomen. Ook het goed op de letter rijden tonen ze en zo zien we dat ze goed zijn opgeleid. Je ziet ook het fanatisme en kundig voorstellen.

Nina kan Le Formidable in de aanleuning iets constanter en comfortabeler voorstellen. Keurig gereden en het schakelen kwam er ook goed uit. De draf was heel goed en lekker fanatiek voorwaarts gereden, dus van punt naar punt en in de galop ook. In de galop mag ze iets meer markeren en rust tonen, want dan ziet het er net iets te hectisch uit.

Bij de eerste drie zien we dat ze rijden met het ‘mes tussen de tanden’. Soms mogen ze iets af laten vloeien, want dan wordt het bijna over-tempo.

De eerste vier rijden wel over eigen benen en met mooie oprichting. De draf was bij deze groep allemaal wel goed. Er was meer verschil in de galop en stap.

Lorna met Miss Miracle werd heel fanatiek voorgesteld met een hele goeie draf. Bij de galop miste ik de kracht uit het achterbeen. Lorna rijdt net met de ellebogen iets te ver naar achteren en als ze iets meer naar de hand toe rijdt, dan opent ie wat meer in de aanleuning en dan gaat zij dik de 70% in. Zij durfde echt te rijden.

Ook Britt met Nur fuer Dich Texel toonde een hele mooie draf en een goede stap. In de galop mag hij iets meer verzameld en kwam hij soms iets op de voorhand.

Claire met Matcho was een mooi beeld met een mooie oprichting en zelfhouding. Kwalitatief en qua beweging losheid door het lijf; daar moet hij iets op inleveren. Ze schakelde goed in de galop, maar de tempowisseling in de stap werd te weinig overtuigend getoond. Ze toonde mooie opgerichtheid, maar soms teveel, waardoor hij nageeflijkheid mistte.

 

 

 

 

 

Z1/P, proef CH-T-22 (2 combinaties)

     

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Hansje Boudewijn

Candreo

Sandreo

71,6

 

Hansje heeft met Candreo een kwalitatief goed bewegend paard met veel go. In galop heeft ze nog moeite met het terugrijden, maar ze blijft correct rijden.

 

YR/P, proef YR-T-22 (19 combinaties)

     

Rang

Ruiter

Paard

Vader

prc.

1

Robin Heiden

Gasmonkey

Tuschinski

70,735

2

Evi Van Rooij

Haley b

Bon Bravour

68,676

3

Sanne Van der Pols

Cuvanck PP

Downtown

67,255

4

Mirthe Van Doremalen

I Am Special

Charmeur

67,157

5

Tessa Kole

Hexagon's La Caprinomana

Capri Sonne Jr.

66,765

We zagen een groep met kwaliteitsvolle paarden. De Prix St. George proef is ook echt wel een stuk moeilijker en je ziet dat na de junioren deze groep er mee bezig is, maar het moet nog wat meer gestabiliseerd worden en nog wat makkelijker. Dan zijn er zeker een aantal die hoger in de scores kunnen komen. De kwaliteit zien we en de opleiding is er, maar ze moeten er nog wat meer zelfverzekerd in worden. Dus een positieve groep en leuk om te jureren.

De manier van lopen zoals we dat op PSG niveau willen zien beheerst Robin goed. Gasmonkey heeft heel veel cadans in draf en heel veel veer en blijft overal goed in de zelfhouding door de oefeningen met een prima ruggebruik. Het paard heeft een hele fijne stap. In de laatste lijn ging ze wat onstuimig weg in de uitgestrekte galop en die wissel werd een 2 en een 6 voor het laatste afgroeten, maar verder konden we hoge cijfers kwijt en veel 7-ens en 8-en. Bij de keertwending van Robin verschilden we van beoordeling en keken we verschillend naar de tactzuiverheid. De uitgestrekte stap was heel fijn en ook de verzamelde stap was heel zuiver, maar zou nog iets meer in verbinding mogen.

Ook Evi staat op een hoog niveau en ze zijn aan elkaar gewaagd. Ze toonde met Haley b een mooie halslengte, maar in de oefeningen was de aanleuning niet rustig. Haley is een heel stoer paard en er komt echt wat binnen, maar de aanleuning is niet op twee teugels en dat telt overal toch wel mee in de scores, dus dat is nog niet fijn genoeg. Ze stelt het paard correct voor en we zien fijne bewegingen met veel kracht.

Sanne rijdt met Cuvanck PP een leuk paard en deze werd ook correct voorgesteld. Het beeld moet ze zo vasthouden, maar het moet nog vanzelfsprekender.

Mirthe heeft met I Am Special een heel aansprekend paard en dit is een hele vriendelijke combinatie. De aanleuning in de galop mag nog stabieler zijn.